Părintele Mitropolit Teofan: „Bogat în Dumnezeu este cel care are credință”

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 27, 2020

Potrivit rânduielilor stabilite de părinții Catedralei Mitropolitane, ieșenii au participat duminica trecută la Sfintele Liturghii oficiate în mai multe locații din cadrul Ansamblului Mitropolitan. Slujba din Paraclisul „Ecclesia” a fost săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Înainte de Dumnezeiasca Liturghie, ierarhul le-a citit celor prezenți rugăciunea cea mare de dezlegare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de psalții Catedralei Mitropolitane. Credincioșii prezenți la slujba arhierească au respectat recomandările medicale și distanțarea sanitară.

În cadrul cuvântului de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat ce înseamnă bogăția întru Dumnezeu: „Sfântul Apostol Pavel, în Epistola citită în această zi, ne îndeamnă să fim fii ai luminii, iar roada luminii se arată în bunătate, dreptate și adevăr. Așadar, a fi bogat în Dumnezeu se arată în starea de fiu al luminii, fiică a luminii, iar această apartenență la lumină se manifestă în bunătate, dreptate și adevăr. Continuă Sfântul Apostol Pavel zicând «Și să faceți, fraților, voia Domnului», iar altădată, într-un alt cuvânt, Sfântul Pavel spune că voia lui Dumnezeu este sfințirea lumii, mărturisind prin aceasta că este bogat întru Dumnezeu cel care împlinește voia Domnului, cel care luptă pentru sfințirea vieții sale și a vieții lumii. Iar la sfârșit, Sfântul Apostol Pavel spune «Umpleți-vă, fraților, de Duhul», arătând că adevărata bogăție a omului în Dumnezeu este dobândirea Duhului Sfânt. Bogat în Dumnezeu este cel care are credință în Dumnezeu. Credința în Dumnezeu îl face pe om ca fiind cel mai bogat din această lume. Fericitul Augustin, cel deținător, prin familia sa, a multor bunuri materiale, a mărturisit zicând: «Cât de bogat este omul care nu are nimic, dar îl are pe Dumnezeu și cât de sărac este omul care are toate bunurile acestei lumi, dar nu are credință în Dumnezeu». Bogat în Dumnezeu este cel cu credință puternică în Dumnezeu”.

La final, cei prezenți au primit anafură într-un ambalaj special.

Amintim faptul că, în condițiile sanitare actuale, din dorinţa ca un număr mai mare de credincioşi ieșeni să poată participa la Dumnezeiasca Liturghie, începând cu data de 1 noiembrie a.c., până la Sărbătoarea Sfintelor Paști din 2021, s-a rânduit ca slujbele să se săvârşească la cinci Sfinte Altare din incinta Ansamblului Mitropolitan.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri